Voucher ή επίδομα




Τελευταία έχουμε κατακλυστεί από pass και vouchers για fuel, για Covid, για energy, power, training, North Evia – Samos και ό,τι άλλο του φανεί του αγγλόφωνου Λωλοστεφανή. Προφανώς έχουν χαθεί οι αντίστοιχες λέξεις στα ελληνικά, τις ξεχάσαμε, δεν γνωρίζουμε πια τις λέξεις «καύσιμα», «ενέργεια», «εκπαίδευση», «επίδομα», «κουπόνι» και είπαμε να χρησιμοποιήσουμε τα εγγλέζικα να συνεννοηθούμε.

Βέβαια, άλλη ψυχολογία σού δημιουργεί το «πάρε ένα κουπόνι για διακοπές» και άλλη το «πάρε ένα voucher για North Evia – Samos». Αλλιώς νιώθεις ως κάτοχος fuel pass και αλλιώς ως δικαιούχος επιδόματος για βενζίνη. Το επίδομα βενζίνης θυμίζει Σοβιετία, που είναι δηλαδή, εξ ου και το αγγλόφωνο περιτύλιγμα, για να σε ξεγελά. Από την άλλη το fuel pass όπως και να το κάνεις είναι πιο high, έχει μία εσάνς δυτικού καπιταλισμού, περικλείει την ευρωπαϊκή προοπτική, επιβεβαιώνει ότι η χώρα ανήκει εις την Δύση.

Έχεις κουπόνι με ψίχουλα για τα βασικά, αλλά εσύ δεν είσαι σαν τους κομμουνιστάς που τους είχαν να ξεροσταλιάζουν όρθιοι στις ουρές. Εσύ, δυτικοευρωπαίε Έλληνα, μπαίνεις σε πλατφόρμες gov, πατάς τα pass και τα vouchers της αρεσκείας σου και αυτά έρχονται αυτόματα στο κινητό σου, στον τραπεζικό λογαριασμό σου, στο e-mail σου. Εσύ δεν έχεις πορτοφόλι. Τι να το κάνεις, άλλωστε, χωρίς φράγκο; Έχεις wallet ηλεκτρονικό. Πολύ πιο trendy. Δεν έχεις πιστοποιητικά. Έχεις QR code.

Είσαι πολύ μπροστά, Έλληνα. Μπορείς να κάνεις τις δουλειές σου με πέντε λέξεις. Στα εγγλέζικα.

Και δεν μας έφταναν τα κυβερνητικά εγγλέζικα, έχουμε και τα εγγλέζικα του θεάματος, των γραμμάτων και των τεχνών. Η εικαστική έκθεση #NotAlone Open Air για την ενδοοικογενειακή βία λαμβάνει χώρας εις τας Αθήνας με διοργανωτή το Art Hub Athens. Δενόταν η γλώσσα τους κόμπος να τα πουν ελληνικά. Βέβαια, τα #NotAlone μαζί με τα gay pride, τα #MeToo και τα BLM αποτελούν κομμάτι της ίδιας ατζέντας των κάθε είδους hubs και projects που έχουν εισαχθεί στη χώρα με σκοπό να επιβάλουν την ορθοπολιτική παρανοϊκή ατζέντα τους. Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε project φέρει έναν τίτλο στα αγγλικά.

Έξωθεν έρχονται οι ιδέες και εδώ προωθούνται στην αγγλικήν από τους έχοντες την εξουσία, το χρήμα ή και τα δύο. Η εισαγωγή, επίσης, της εκμάθησης της αγγλικής γλώσσας στο νηπιαγωγείο και η ίδρυση πληθώρας αγγλόφωνων τμημάτων στα ΑΕΙ προβληματίζουν. Αλλάζουν, μήπως, σιγά σιγά την επίσημη γλώσσα του κράτους και δεν μας το λένε;

Θα γίνουν τα ελληνικά διάλεκτος, ντοπιολαλιά, γλωσσικό ιδίωμα μιας αποικίας; Διότι εδώ δεν έχουμε πλέον τη χρήση ξένων λέξεων στην καθομιλουμένη, αλλά την εκτεταμένη χρήση της αγγλικής γλώσσας επισήμως. Τι σκοπό έχουν;

Άρθρο στη Δημοκρατία στις 13/8/2022